Fitness

Fitness

Onder Fitness wordt een algemeen gevoel van fitheid verstaan, wat bereikt kan worden door een scala aan activiteiten. Hieronder vallen onder meer gewichtstraining voor meer spiermassa en cardiotraining voor een betere conditie.

Fitness zorgt daarnaast voor figuurcorrectie, zoals afvallen, doordat het lichaam beter in balans komt. Fitness doelstellingen kunnen afvallen zijn, maar ook meer spiermassa, aankomen, gezondheid, conditie en anti-aging.
Om deze doelstellingen te willen bereiken, is begeleiding heel belangrijk. Je zult volgens een bepaald trainingsschema moeten gaan trainen om het beste resultaat te krijgen.

Daarvoor kan je terecht bij onze Fitness Instructeurs. Ze helpen je graag aan een trainingsschema, welk doel je ook voor ogen hebt. Afvallen, spieropbouw of gewoon voor de algemene conditie, de instructeur zal je begeleiden.
Goede voeding is enorm belangrijk voor het behalen van verschillende fitness doelstellingen. Maar ook wat je eet is erg belangrijk voor een gezond lichaam. Neem dus altijd voeding die van nature veel vitaminen en mineralen bevat. Voor meer informatie of een uitgebreid voedingsadvies verwijzen wij je graag naar onze voedingsconsulente: Prisca Jongman.

Bodybuilding en krachttraining zijn beiden afgeleide activiteiten van Fitness. Bodybuilding houdt zich vooral bezig met de groei van spieren, wat vaak gepaard gaat met niet-functionele bewegingen. Krachttraining is juist ondersteunend voor de sport die uitgeoefend wordt, waardoor de bewegingen functioneel worden uitgevoerd, op dezelfde manier als in de sport.

Bodybuilding

Bodybuilding is oorspronkelijk de discipline waaruit Fitness is ontstaan maar dat zich richt op één enkel aspect van fitness: grotere spieren (in symmetrie). Bodybuilding is naast een sport een ‘way of life’.

Bodybuilding komt neer op het ontwikkelen van meer spiermassa en het verlagen van lichaamsvet. De doelstelling ligt vooral in het visuele waardoor hoofdzakelijk krachttraining domineert. Het leven van een professionele bodybuilder staat voornamelijk in het teken van trainen (tot wel 2x per dag), voeding en voedingssupplementen.

Krachttraining

Krachttraining is het toepassen van fitness principes om beter te worden in het uitoefenen van de primaire sport. Een voorbeeld hiervan is dat een voetballer zijn beenspieren kan trainen om sterker en explosiever in zijn benen te worden.
Waar bodybuilding gebruik maakt van niet-functionele trainingsmethoden en oefeningen, wordt in de krachttraining juist gebruik gemaakt van de functie van het lichaam. De oefeningen die gebruikt worden, bootsen dan ook vaak de beweging van de sporters na, maar dan met extra weerstand.

Een andere optie is om eerst aan krachttraining te doen en vervolgens te trainen voor de sport in kwestie, zodat de spieren weten waarom ze getraind worden. Hierdoor kunnen ze zich op de juiste manier ontwikkelen en is de krachttraining ook daadwerkelijk zinvol. Als dit niet goed op elkaar wordt afgestemd, kan de krachttraining zelfs tegen de sporter gaan werken.